Anar directament al contingut

Naveta des Tudons

Naveta des Tudons: Foto 1
Naveta des Tudons

La Naveta des Tudons es troba a pocs quilòmetres de Ciutadella, a mà dreta de la carretera general en direcció a Maó. Es tracta d'una construcció megalítica molt ben conservada, considerada com un dels jaciments arqueològics més emblemàtics de Menorca i, possiblement, el més conegut de totes les Illes Balears.

La construcció té uns 3.000 anys d'antiguitat i s'utilitzava com a monument funerari col·lectiu. A l'interior s'han trobat restes de cossos humans acompanyats d'objectes personals com joies de bronze i altres ornaments, a més d'alguna arma i recipients de ceràmica que devien contenir ofrenes.

La construcció, a base de pedres perfectament encaixades sense cap morter, sembla una nau bolcada i per això aquest tipus d'edificacions prehistòriques s'anomenen navetes. La planta té forma de ferradura allargada amb 13,6 m de llargària i 6,40 m d'amplària. La façana, orientada a l'oest, es pràcticament plana i té una petita obertura que dóna accés a l'interior. El recinte està dividit en dos nivells mitjançant grans lloses horitzontals molt ben treballades, igual que les lloses que formen la coberta.

La Naveta des Tudons és part d'una tràgica llegenda sobre dos gegants que es disputaven l'amor d'una jove. Els gegants varen acorden que un construiria la naveta i l'altre excavaria un pou d'aigua, i el primer en acabar es casaria amb la jove. El gegant del pou va trobar aigua primer, però l'altre, embogit per la gelosia, el va matar llençant-li l'única pedra que li quedava per col·locar i que encara ara es troba a faltar a la façana de la naveta.

Més informació:

 
Última actualització: 20/08/2008

© 1996-2023 BalearWeb / Menorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat