Anar directament al contingut

Santuari de la Verge del Toro

Santuari de la Verge del Toro: Foto 1
Santuari de la Verge del Toro
  • Santuari de la Verge del Toro: Foto 1
  • Santuari de la Verge del Toro: Foto 2
  • Santuari de la Verge del Toro: Foto 3
  • Santuari de la Verge del Toro: Foto 4

La muntanya del Toro, amb els seus 357 metres d'altura, és la màxima elevació de l'illa de Menorca. Situada en el centre geogràfic del territori insular, dins del municipi des Mercadal, acull sobre el seu cim el Santuari de la Verge del Toro, considerat com el centre espiritual de l'Illa, molt arrelat a la història del poble menorquí. El característic perfil del Toro es pot veure pràcticament des de tots els municipis de Menorca, i des del seu cim s'observa una panoràmica excepcional de l'illa, especialment de la costa nord.

Visita obligada per als turistes que arriben a l'illa, és accessible per una carretera de menys de tres quilòmetres que puja des del poble des Mercadal. Els seus atractius són múltiples: la bellesa de tot el conjunt arquitectònic, les extraordinàries vistes que ofereix, el restaurant, la botiga d'artesania i records...

Els orígens del santuari se situen al segle XIII. Segons la tradició popular, la imatge de la Verge fou trobada dalt de la muntanya per un grup de frares de la Mercè que arribaren fins el cim acompanyats per un toro que els obria pas. Però el topònim del Toro deriva de l'arrel preromana "tor", igual que la paraula catalana "turó".

L'església actual, on es troba la imatge de la Verge tallada en fusta, va ser construïda a partir del 1670 sobre l'antiga església gòtica. Al costat de l'església, formant un dels tancaments del pati interior del Santuari, es troba una torre de defensa construïda el 1558 sobre l'antiga talaia. Dins del pati, hi ha una pou i un monument dedicat als menorquins que emigraren a Florida durant el segle XVIII guiats pel pare Pere Camps Gener, natural d'Es Mercadal, i a l'exterior del recinte es troben d'altres monuments commemoratius.

Actualment el santuari és gestionat per una comunitat de religioses franciscanes de la Misericòrdia i serveix d'hostatgeria i posada per a jornades de reflexió i pregària de diferents grups de Menorca.

Més informació: 971375060

 
Última actualització: 18/07/2004

© 1996-2022 BalearWeb / Menorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat