Anar directament al contingut

Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt

Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt: Foto 2
Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt
  • Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt: Foto 1
  • Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt: Foto 2
  • Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt: Foto 3
  • Poblat talaiòtic de Talatí de Dalt: Foto 4

Ubicat a 4 quilòmetres de la ciutat de Maó, Talatí de Dalt és un dels poblats més importants de la prehistòria menorquina. El poblat talaiòtic conserva alguns monuments espectaculars entre els quals destaquen dues coves naturals possiblement utilitzades per a enterrar els morts en època anterior a la cultura talaiòtica, el talaiot central en el punt més elevat del poblat complint la funció de vigilància i control del territori i el santuari amb una singular taula possiblement construït entorn al segle Vè a.C. Talatí de Dalt també conserva dos talaiots més situats al perímetre de l'antic poblat, diverses cases talaiòtiques i una part de la murada que envoltava el recinte.

Segons sembla, una comunitat de pastors i agricultors s'establí a Talatí de Dalt a la segona meitat del tercer mil·lenni a.C., però el poblat es construí des de finals del segon mil·leni a.C. fins l'any 123 a.C., moment de la conquesta romana de Menorca. A partir d'aquí, el poblat entrà en decadència, tot i que continuà habitat fins a l'expulsió dels musulmans al segle XIII. El moment de màxima activitat del poblat es situa entre els segles IV i II a.C, època en la qual els comerciants púnics d'Eivissa distribuïren tota mena de productes entre les comunitats talaiòtiques de l'arxipèlag balear.

Des de l'any 1997 es realitzen a Talatí de Dalt excavacions arqueològiques, primer a càrrec dels Amics del Museu de Menorca i actualment a càrrec d'Arqueomenorca, empresa que gestiona aquest jaciment a traves d'un conveni amb el propietari de les terres on s'ubica. Els mesos de juliol i agost d'enguany Arqueomenorca ha organitzat el Camp de treball arqueològic de Talatí de Dalt adreçat a estudiants de secundària i universitaris. Aquesta empresa menorquina també gestiona el poblat murat de Son Catlar, al terme de Ciutadella.

L'horari d'estiu per visitar Talatí de Dalt és de 9:30 a 21:00 h i el preu de l'entrada és de 3 euros per a adults i de 2 euros per a menors. Més informació sobre Talatí de Dalt a: www.menorcaweb.net/talati.

 
Última actualització: 12/09/2004

© 1996-2022 BalearWeb / Menorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat