Anar directament al contingut

Se veu, se sent, Sant Joan està present!

Se veu, se sent, Sant Joan està present!

Programa de les Festes de Sant Joan de Ciutadella.

Com és tradicional les Festes de Sant Joan de Ciutadella s'iniciaran el proper diumenge amb la celebració del "Dia des Be" i el 23 de juny tendrà lloc el Dissabte de Sant Joan, que enguany cau en divendres. Tothom a Ciutadella espera amb ansietat l'arribada de les 14:00 h d'aquest dia, moment en què el Fabioler, cavalcant un ase de cria, anirà al palau del Caixer Senyor (plaça de la Catedral, Ca n'Olivar), a demanar-li permís per iniciar la festa. Tot seguit, a toc de flabiol, s'iniciarà el replec de caixers i cavallers, seguint els rituals de costum

.

A partir d'aquest moment, els cavalls i els seus genets seran els protagonistes d'aquesta emblemàtica festa que s'ha celebrat sense interrupció al llarg dels segles. Dels actes del Dissabte de Sant Joan cal destacar l'espectacular i colorit Caragol des Born acompanyat per la Banda de Música i les emotives vespres a l'ermita de Sant Joan de Missa. El programa d'aquest dia es completa amb la festa d'Avellanes a sa Contramurada, les Corregudes a sa Plaça, el Caragol de Santa Clara, l'acomiadament a cavall del Caixer Capellà i del Caixer Senyor, la beguda de caixers i cavallers a la casa del Caixer Senyor i, finalment, l'acomiadament a peu del Caixer Capellà.

El Dia de Sant Joan, dissabte 24, a les 8:00 h, el fabioler sol·licitarà l'autorització del Caixer Senyor per iniciar el replec i un cop completada la qualcada tendran lloc les proves dels Jocs des Pla, les Corregudes de Sa Plaça i el Caragol de Santa Clara. El programa del matí finalitzarà amb la solemne Missa de caixers a l'església de Sant Francesc, la beguda de caixers i cavallers a casa del Caixer Capellà i els acomiadaments protocolaris.

Al capvespre, la qualcada baixarà al Pla, on esperarà, juntament amb la banda de música, la corporació municipal, que haurà estat expressament convidada a presidir els Jocs. Després del primer caragol se celebraran els jocs de s'Ensortilla, Carotes i Córrer abraçats. Acabats els jocs es farà el darrer caragol seguit per les Corregudes de Sa Plaça i el Caragol de Santa Clara. Per últim, tendran lloc l'acomiadament a cavall del Caixer Capellà i del Caixer Senyor, la beguda de caixers i cavallers a casa del Caixer Senyor, l'acomiadament a peu del Caixer Capellà, i el darrer toc de flabiol, que donarà per acabades les festes.

Tots els personatges que prenen part directa a la festa van rigorosament vestits d'etiqueta, i els més destacats són els que formen part de la "Junta de Caixers". Aquests són els representants de l'antiga societat de Ciutadella: noblesa (Caixer Senyor), clergat (Caixer Capellà), artesans (Caixers Menestrals) i Pagesos (caixers pagesos). El Flabioler, que acompanya la junta, és l'encarregat d'anunciar les ordres amb el tambor i el flabiol durant el transcurs de la festa.

Es pot trobar més informació sobre les festes de Sant Joan a la web de l'Ajuntament de Ciutadella i al portal santjoanweb.com, guanyador del Premi Web 2004 de BalearWeb i que enguany presenta com a novetat un servei de venda de camisetes i accessoris de Sant Joan.

 
Data de publicació: 13/06/2006

© 1996-2024 BalearWeb / Menorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat